Fotball-VM i Russland 2018

VM i Russland er i gang!

Selv de som ikke er spesielt opptatt av sport og fotball har vel klart å unngå og få med seg at det snart er fotball-VM. Ved siden vinter-OL er dette den store idrettsbegivenheten i år. For de fotballinteresserte er det årets begivenhet på sportsfronten, og tiden frem til mesterskapet starter kan ikke gå fort nok.

Årets mesterskap arrangeres starter med åpningskampen mellom vertslandet Russland og Saudi Arabia den 14. juni. Deretter går det slag i slag frem til finalen i Moskva den 15. juli.

Fotball-VM i 2018 er det 21. mesterskapet. Siden starten i Uruguay i 1930 har det vært fotball-VM hvert fjerde år. Unntatt i 1942 og i 1946. I 1942 pågikk andre verdenskrig. I 1946 var krigen over, men fordi mange nasjoner ikke ville spille mot Japan, Italia og Tyskland, ble det rett og slett ikke avviklet noe mesterskap. Også under fotball-VM i Brasil i 1950 ble Tyskland og Japan nektet deltagelse.

Et VM uten mange mesterskapstravere

I årets verdensmesterskap skal 32 land konkurrere om heder og ære. 31 av dem har kommet ditt gjennom kvalifiseringsspill, mens Russland som vertsnasjon slapp dette.

Fotball-VM i Russland 2018 vil selvsagt gi oss gjensyn med mange fotballstorheter. Og vi kan forvente oss mye god og underholdende fotball den måneden mesterskapet varer. Likevel vil dette mesterskapet bli uten flere av de store mesterskaps- og fotballnasjonene.

Mange unge vil for første gang oppleve et verdensmesterskap i fotball uten mesterskapstravere som USA, Kamerun, Chile, Nederland og Italia. For mange betyr fotball-VM et gjensyn med disse landene. USA er ikke med for første gang siden 1986. I stedet kvalifiserte Panama seg til sitt første fotball-VM. Den sør-amerikanske VM-kvalifiseringen er tøff, men likevel var det overraskende at Chile ikke kvalifiserte seg. Copa America-mester og finalist senest under prøve-VM i 2017. Kamerun vant også Afrikamesterskapet i 2017, men VM-plass ble det ikke på de afrikanske løvene.

Enda større overraskelse var det at Nederland ikke kom gjennom nåløyet. Landet tok bronse senest i 2014, og har vært i tre VM-finaler. Den aller største bomben var likevel at fotballstorheten Italia ikke kvalifiserte seg. Laget tapte i playoff over to kamper mot Sverige. Landet med 4 VM-titler må dermed se mesterskapet fra tribuneplass i år. Man skal for øvrig være godt voksen for å huske sist et fotball-VM ble arrangert uten Italia. Det skjedde for seksti år siden i 1958 da VM ble arrangert i Sverige.

Hva kan man forvente i VM?

Selv om flere fotballstorheter ikke er med betyr ikke det at mesterskapet blir kjedelig. De aller største favorittene er på plass. Mesterskapsgrossister som Brasil og Tyskland som har vunnet gull henholdsvis 5 og 4 ganger. Brasil har vært med i alle fotballverdensmesterskap og er alltid blant gullkandidatene.

Andre tidligere verdensmestere er også på plass. Argentina og Uruguay har to VM-gull, mens Frankrike og Spania har vunnet den store pokalen en gang.

Man forventer god fotball fra disse landene. I tillegg er det også slik at hvert mesterskap byr på overraskelser. Land som blir publikumsfavoritter blant de nøytrale fotballelskerne.

Blir Egypt den store VM-overraskelsen?

Et av disse lagene kan bli Egypt. Landet som har vært gode på kontinentalnivå og vunnet Afrikamesterskapet flest ganger med sine 7 titler. I VM-sammenheng har de imidlertid underprestert og slitt med å kvalifisere seg. Årets mesterskap er faktisk det første siden VM i Italia i 1990.

Hovedårsaken til at Egypt er en av outsiderne og kanskje overrasker stort under VM er Mohamed Salah. Han ble den store helten da han scoret begge målene da Egypt kvalifiserte seg for fotball-VM etter 2-1 over Republikken Kongo i den siste kampen. Mohamed Salah har imponert stort i debutsesongen for Liverpool. Han har scoret mål i bøtter og spann. Satt den ene rekorden etter den andre. I tillegg har lagkameratene fått servert mange ferdigscorede mål. Holder han formen kan det bli spennende å se hva Egypt kan utrette i mesterskapet.

De nordiske håpene

For de som heier på de nordiske vikingene er det tre land med. Island for første gang i tillegg til Danmark og Sverige som begge kom til VM via playoff.

Det gjenstår å se hva de nordiske håpene får til. Island imponerte stort under fotball-EM i 2016. De danske drengene ledes i striden av landslagssjef Åge Hareide. Sverige ble i løpet av kvalifiseringen et sammensveiset lag uten stjerner. Siden Zlatan Ibrahimovic sannsynligvis ikke blir en del av laget etter skaden, forblir dette uendret.

Semifinalene spilles nok uten nordiske vikinger, men tidligere mesterskap har vist at de kan imponere og komme langt.

Hvem vinner fotball-VM?

Svært ofte når de samme lagene finalen. 29 av 40 finaleplasser har gjennom historien gått til et av landene Brasil, Italia, Tyskland, Nederland og Argentina. Denne gangen er to av disse ikke med, men det spiller sannsynligvis ingen rolle. Finalen vil nemlig bli Brasil mot Tyskland. Landet med flest verdensmesterskap mot regjerende verdensmester. Kanskje?

Blant bookmakere og analytikere er dette de to soleklare favorittene med Brasil som hårfin favoritt. Ingen andre levnes en sjanse. Uten overraskelser og gruppeseier i det innledende gruppespillet er det ingenting som tilsier at dette ikke blir VM-finalen. Da kan de nemlig ikke møtes før i finalen.